crea_studio

Tänään, asiakkaan maalatessa täällä Crealifen ateljeella, kuulin hänen sanovan: ”Nyt Norma soi.” Se oli niin makea lause, että sain inspiksen kirjoittaa normatiivisesta ajattelusta luovassa prosessissa.

Kun tehdään ydintaidetta, ajatuksena on, että jokainen impulssi, intuition johdattelemana, tuo taiteentekijän sisäistä viisautta näkyväksi. Niin kauan kun pysymme leikkitilassa, rennossa ja hengittävässä kehossa, luominen etenee helpon tuntuisesti, hetki kerrallaan.

Heti kun normatiivinen ajattelu astuu kuvioon ja alamme analysoida tekemäämme, syntyy meidän ja taideteoksen välille arvioiva katse. Onnistuiko? Epäonnistuiko? Samalla väliin syöksähtävät emootiot (turhauma, pelko, epäilys) ja mahdolliset muistikuvat ulkoisten auktoriteettien sanoista. Luominen hidastuu, vaikeutuu, muuttuu väkinäiseksi. Tunne siitä, että syntyvä teos on oma, väistyy takavasemmalle.

Mikä avuksi?

Leikin tila asuu kehossamme. Kaikki tunteet, ne sietämättömätkin, mahtuvat luomiseen kunhan ne pysyvät liikkeessä. Kun Norma soi niin että korvat vinkuvat, voi ravistella itseään kauttaaltaan, puhua sisällä luikertevia ajatuksia ja emootioita ääneen, voi hakea aistimuksia: Miltä kehossa nyt tuntuu?

Tärkeää on antaa leikkitilaan pääsemiselle vähän aikaa. Astua taaksepäin luomisesta. Ottaa vaikka kuppi teetä. Istua, hengittää. Ehkäpä kirjoittaa sana jos toinenkin. Hyväksyä kaikki.

Läsnäolon voima ilmaisussa

Valmennustyössäni saan olla läsnä, hiljaisena kanssakulkijana luovan ihmisen rinnalla. Kun ihmisen ydin pulppuilee ja ilmaisu lähtee liikkeelle, siinä vieressä ollessa tunnen pyhyyden läsnäolon. Vapaassa, arvostavassa ja virtaavassa luomisessa on jotain syvän inhimillistä, kaunista. Joskus voi auttaa kun saa ilmaisulleen tueksi valmiin tilan, materiaalit ja oman porukan, jossa ei tarvitse olla muuta kuin mitä on.

Mitä enemmän maalaan ja mahdollistan maalaamista, sitä enemmän luotan sanoihin: Taiteeseen mahtuu kaikki. Impulssi kerrallaan ydin tulee näkyväksi siitä näkökulmasta kuin tällä hetkellä on olennaista.

Tätä harjoittelemme myös kesäkurssillani Helsingissä, akryylimaalauksen keinoin. Jos olet kaivannut maalausta omalla tavallasi, sisältäpäin ulos, hyväksyvässä ja valoisassa ilmapiirissä, voit lukea lisää tästä linkistä tai ilmottautua kurssille tästä linkistä.

Tervetuloa harjoittelemaan läsnäoloa värien ja ilmaisun keinoin. <3