Haluatko tehdä taidetta?

Haluatko tehdä taidetta?

Taiteenteon kaipuu ja sen salliminen itselle

Kuulutko sinä niihin ihmisiin, joka kokee voimakasta maalauksen tarvetta, rakkautta väreihin, paperin rapinaan, öljypastellejen tuoksuun, käsien liikkeeseen kankaalla? Minä myös. 🙂 Olen käyttänyt elämäni tämän rakkauden ilmentämiseen, tutkimiseen, sitä vastaan kamppailemiseen, sen kysenalaistamiseen – ja nyt viime vuosina ihan vain sen sallimiseen.

On ollut sykähdyttävää huomata, erilaisissa koulutuksissani, että meitä on monia. Herkkiä oman tien kulkijoita, joiden sisällä uinuu maalaamisen kaipuu. Usein voi tuntua siltä, että pitäisi olla joku hyvä syy tai erityislahjakkuus, jotta voisi maalata.

Minä haluaisin kertoa sinulle, että maalauksen halu, kaipuu ja rakkaus riittävät itsessään.

 

Anna mielikuvituksellesi tilaa leikkiä.

Anna mielikuvituksellesi tilaa leikkiä.

Mutta onko minulla riittävät taidot tulla kurssille?

Maalauskursseillani aloitamme tästä hetkestä. Minun tehtäväni taiteen kanssakulkijana ja opettajana on luoda sellainen tila, jossa sinä ja taiteesi voitte tutustua toisiinne. Kokeilla mitä mahdollisuuksia ja potentiaaleja voi avautua tässä hetkessä. Vielä ei tarvitse ymmärtää tai tietää, voit vaan tehdä siveltimenveto kerrallaan ja sallia oman taiteesi syntyä.

Maalaustekstuuria.

Maalaustekstuuria.

Saat teknistä tietoa ja materiaalioppia sillä tavoi rytmitettynä, että se tukee taidetyöskentelysi eri vaiheita ja avaa niitä vaihtoehtoja, mitkä ovat kulloinkin sinun ulottuvillasi.

Olet tarpeeksi, sellaisena kuin olet.

Olet tarpeeksi, sellaisena kuin olet.

Mitä jos jumitun, enkä pääse eteenpäin?

Yksi asia, joka on minulle erityisen rakas taidekurssien aikana, on luovan prosessin tukeminen ja tietoiseksi tekeminen. Me kaikki luomme arkeamme, ihmissuhteitamme ja työtämme. Taiteellisessa työskentelyssä luomiseen liittyvät periaatteet ja ilmiöt nousevat esiin tiivistetyssä muodossa. Otollisella hetkellä pidetty tauko, etäisyyden ottaminen maalaukseen, hetken tietoinen hengittäminen tai lyhyt keskustelu voi avata teokseen ihan uuden ulottuvuuden.

Luottamus omaan tekemiseen ja sen sisäiseen logiikkaan kasvaa. Kun jumihetkiä ei tarvitse tuskailla yksikseen, voikin löytää niistä luomisen seuraavan askeleen, joka avaa ihan uuden suunnan.

Taiteessa ei ole yhtä oikeaa vastausta. Opettele tanssimaan vastausten kanssa.

Taiteessa ei ole yhtä oikeaa vastausta. Opettele tanssimaan vastausten kanssa.

Mutta entäs ne materiaalit, miten tiedän mitä ostaa?

Rakastan laadukkaita taidemateriaaleja ja tiedän, miten hämmentävää voi olla astua taidekaupan uumeniin, jossa vilisee mediumeja, geelejä, pigmenttejä ja kaikenlaisia uusia termejä. Mitä kannattaa ostaa, miten valita runsaudenpaljoudesta itselle sopiva vaihtoehto?

Maalaustekstuuria.

Maalaustekstuuria.

Otan kursseilleni aina mukaan sellaisia materiaaleja, joita olen itse kokeillut. Kun maalaat voit tehdä sisäisiä muistiinpanoja siitä mistä väreistä pidät ja mitkä taas eivät ole niin omiaan juuri sinulle. Tämän jälkeen on helpompi ostaa omia materiaaleja taidetarvikeliikkeistä.

Onko maalauksesta mitään hyötyä?

Minä ajattelen että taiteentekeminen ytimestä on parhaimmillaan hyvin lähellä puhdasta olemassaoloa. Sille ei ole olemassa järkisyitä, koska taiteenteko on olemassaolon kokemista ja ilmaisemista tässä hetkessä. Aina rohkeaa, usein herkkää, monesti transformoivaa.

2016_goodmedicine

Maalaustekstuuria.

Tämän takia päätös sallia itselleen lupa tehdä taidetta vaatii usein suurta rohkeutta ja päättäväisyyttä, syvää myötätuntoa itseä kohtaan. Sanomme:

”Kyllä. Nyt aion tehdä taidetta. Ihan vain siitä syystä että se on minulle tärkeää.”

Olet lämpimän tervetullut kevään kursseille tekemään taidetta omalla tavallasi, juuri siitä mistä olet, lämpöisessä ilmapiirissä ja mitä parhaimmassa seurassa. Katso lisää tästä linkistä.

Olet niin rakastettu. <3

Olet niin rakastettu. <3